Hvidvask i banker sættes under lup.

21. juni 2016 af Rasmus

Det er første store skridt i et helt nyt skærpet fokus på hvidvask og procedurerne i bankerne der skal stoppe det.

Tidligere har straffene for at have sløsede procedurer været til at overse, men nu kommer der bøder i en størrelse der vil få bankerne til at gennemgå deres bøger med en tættekam. I Sverige har der tidligere været udstedt bøder på 50 millioner kr. så det er nok ikke urealistisk at det også vil ramme i Danmark.

Finansrådet har udtalt at bankerne er godt på vej til at være på plads og det er der også mange der er, der er bare også nogen der er langt bagefter. Det er eksempelvis meget få banker der kan overvåge ændringer i de reelle og de ultimative ejere, det er også meget få der har et overblik over de nationale PEP'ere (De fleste holder sig til internationale databaser, der har meget dårlig styr på danske PEP's).

Det giver mulighed for at samarbejdspartnere med relationer til offentlige ledere kan påvirke beslutningsprocesser i udbud og ser man på Atea-sagen hvor offentlige ledere pludselig havde råderet over en konto til at finansiere udlandsrejser, så er det rent faktisk en problematik i Danmark.